Stravovacie návyky
Stravovacie návyky je pojem označujúci všetky naše zvyky v oblasti stravovania. Kde, kedy, ako a čo jeme, aký zdroj jedla preferujeme, aký typ stravovania nám je blízky. Tieto zvyky formuje nielen naša voľba ale aj prostredie, v ktorom sa pohybujeme. Inak sa stravuje človek, ktorý žije prácou, inak človek, ktorý chodí do školy, inak človek, ktorý na sebe uvedomelo pracuje či zaneprázdnený rodič. Dokonca aj také faktory, ako politický a environmentálny, majú svoj podiel na tom, aké máme stravovacie návyky.

Obsah článku
- Zdravé stravovacie návyky
- Čo by mal obsahovať zdravý jedálniček?
- Ovocie a zelenina
- Celozrnné a na vlákninu bohaté potraviny
- Mäso a ryby
- Vajcia
- Zdravé sacharidy
- Strukoviny
- Bylinky a koreniny
- Orechy a semienka
- Nezdravé stravovacie návyky
- Nepravidelný príjem potravy
- Rýchle jedenie
- Fast food
- Junk food
- Jedlo ako“ liek“ na emócie
- Nočné nájazdy na chladničku
- Nekonečné „zobkanie“
- Čo by nemal obsahovať zdravý jedálniček?
- Sladené raňajkové cereálie, rôzne granola zmesi
- Priemyselne spracované sacharidy
- Rôzne sladkosti, chipsy, slané pochutiny
- Mliečne výrobky (sladké)
- Údeniny, paštéty
- Transmastné nenasýtené mastné kyseliny
- Nízkotučné potraviny
- Priveľa soli
- Trendy
- Clean-eating
- Plant-based
- Prerušovaný pôst
- Flexitariánske stravovanie